Chrupka karmelowa

cisto biszkoptowe przełożone CROCANTO z chrupkami o smaku orzechowym (krem z chrupkami ryżowymi), bitą śmietaną z PARADISO KARMEL Z SOLĄ MORSKĄ, kulką BELLO CZEKO-MIĘTA (krem o smaku czekoladowo-miętowym), polewą COVERRO BLACK (zastygajaca miękka błyszcząca polewa) oraz z ORZECHAMI LASKOWYMI CAŁYMI BLANSZOWANYMI

Receptura na blachę 40x60cm

Kompozycja

ORZECH LASKOWY BLANSZOWANY
POLEWA DESEROWA CIEMNA
ŚMIETANA KARMELOWA
BLAT BISZKOPTOWY CIEMNY
NUSSOLA Z CHRUPKAMI
KREM CZEKO MIĘTA LUB DESEROWY
KARMEL MAŚLANY Z SOLĄ
BLAT BISZKOPTOWY CIEMNY

Blat biszkoptowy

2 szt ciemny biszkopt o grubości ok. 1,5 cm

Śmietana karmelowa

2500g. śmietany kremówki 33%
500g Paradiso Caramelo z solą CD
80g. żelatyny typ 180
80g cukru kryształu
300g. wody

Polewa deserowa ciemna

400g. Krem deserowy ciemny CD
20g. Olej rzepakowy

Vero Crocanto z chrupkami

900g Vero Crocanto z chrupkami o smaku orzechowym CD

Karmel maślany z solą

300g. Paradiso Caramelo z solą CD

Krem czeko-mięta

200g. Krem czeko-mięta

Orzech laskowy blanszowany CD

400g. Orzech laskowy CD

Sposób przygotowania
Blat biszkoptowy ciemny

2 szt blatów biszkoptowych ciemnych o grubości ok.1 cm

Sposób przygotowania
Śmietana karmelowa

Żelatynę z cukrem namoczyć w zimnej wodzie, odstawić. Następnie podgrzać dokładając karmel, aż do rozpuszczenia. Nie przegrzać

Schłodzoną śmietanę ubić, dołożyć żelatynę karmelową, wymieszać

Sposób przygotowania
Polewa deserowa ciemna

Olej rzepakowy podgrzać do temp. Ok. 40*C dołożyć krem deserowy ciemny, dokładnie wymieszać

Sposób złożenia kompozycji

  • Blat biszkoptowy ciemny (ściągnąć górną cienką skórkę, lekko nasączyć pączem)
  • Nałożyć krem Vero Crocanto z chrupkami o smaku orzechowym
  • Nałożyć drugi blat biszkoptowy ciemny
  • Polać całą powierzchnię karmelem maślanym z solą (cienkimi paskami)
  • Polać całą powierzchnię kremem czeko-mięta (cienkimi paskami), lub po nałożeniu i wyrównaniu śmietany karmelowej wstrzyknąć z góry tylką do środka każdej porcji ciastka
  • Rozprowadzić ubitą śmietanę karmelową, wyrównać górę
  • Schłodzić
  • Polać polewą Bello Coverro Black
  • Posypać obficie orzechem laskowym blanszowanym prażonym