Karmel – orzech laskowy

delikatne ciasto z 1 blatu biszkoptowego oraz 3 blatów bezowo-orzechowych z dodatkiem kawy, PARADISO PASTA ORZECH LASKOWY 100%, PARADISO KARMEL Z SOLĄ MORSKĄ, ORZECH LASKOWY CAŁY BLANSZOWANY, BELLO COVERRO BLACK

Receptura na blachę 40x60cm

Kompozycja

Kawa mielona
Karmel maślany z solą
Krem półtłusty kawa-orzech laskowy
Blat bezowy orzech laskowy
Karmel maślany z solą
Krem półtłusty kawa-orzech laskowy
Blat bezowy orzech laskowy
Karmel maślany z solą
Krem półtłusty kawa-orzech laskowy
Blat bezowy orzech laskowy
Karmel maślany z solą
Krem półtłusty kawa-orzech laskowy
Blat biszkoptowy jasny ok. 1,0cm

Biszkopt

Ok. 1,0 cm blat biszkoptowy jasny

3 Blaty bezowe orzechowe;

1000g  białko czyste zimne
800g cukier kryształ
750g rozdrobniony orzech laskowy
200g. mąka ziemniaczana

Krem kawa-orzech laskowy

2000g. mleko 2,0% lub 3,2%
80g. pasta orzech laskowy 100% CD
150g żółtek
150g. budyń śmietankowy
100g. mąka pszenna
70g. kawa rozpuszczalna
20g. kawa mielona

1000g. margaryna palma 80%
360g. cukier kryształ
50g. spirytus

Karmel maślany z solą

1000g. karmel maślany z solą CD

Pasta orzech laskowy 100%:

80g pasta orzech laskowy 100% CD

Polewa

200g. Bello Coverro Black

Sposób przygotowania
Blaty bezowe orzechowe

Białko z cukrem kryształem (wsypać od razu całość do białka) ubić na sztywną pianę i dołożyć rozdrobnione, wywałkowane orzechy połączone z mąką ziemniaczaną. Lekko przemieszać, dołożyć  pastę orzech laskowy 100% CD, i wymieszać

Upiec 3 blaty na pergaminie lub papierze b. cienko posmarowanym olejem

Sposób przygotowania
Krem półtłusty

Zagotować budyń: (z 2000g mleka odlać 700g)

1300g. mleka zagotować z kawą mieloną i cukrem kryształem

Pozostałe 700g mleka wymieszać z żółtkami, budyniem, mąką, kawą rozpuszczalną, ( przecedzić), wlać do zagotowanego mleka, zagotować, wylać na blachę, posypać lekko po górze cukrem waniliowym

Margarynę z ostudzonym budyniem dobrze napowietrzyć, na końcu dokładając spirytus

Sposób złożenia kompozycji

– Na dole blat biszkoptowy

Smarujemy kremem półtłustym

– Blat orzechowy

Polewamy całą powierzchnię karmelem maślanym (cienkie paski) Polewamy całą powierzchnię pastą z orzecha laskowego (cienkie paski)

Smarujemy kremem półtłustym

– Blat orzechowy

Polewamy całą powierzchnię karmelem maślanym (cienkie paski)

Polewamy całą powierzchnię pastą z orzecha laskowego (cienkie paski)

Smarujemy kremem półtłustym

– Blat orzechowy

Polewamy całą powierzchnię karmelem maślanym (cienkie paski)

Polewamy całą powierzchnię pastą z orzecha laskowego (cienkie paski)

Smarujemy kremem półtłustym

Posypujemy kawą mieloną

Polewamy polewą miękką błyszczącą zastygającą Bello coverro Black

Bello Coverro lekko podgrzewamy ok. 40*C i polewamy cienką tylką cienką krateczkę