Owoce w raju

delikatne ciasto półkruche z owocami i nasyconą cukrem bezą z wykorzystaniem GELO-FRUITU (zagęstnika do soków i owoców)

Receptura na blachę 40x60cm

Kompozycja

BEZA
GELO-FRUIT
CUKIER KRYSZTAŁ
OWOCE
GELO-FRUIT
BLAT PÓŁKRUCHY

Blat półkruchy

850g. margaryna palmowa 80%
350g. żółtka
120g. cukier waniliowy
1000g. mąka pszenna
30g. dobry proszek do pieczenia np. Braun,

Beza

600g. (20 szt) białko czyste zimne
1000g. cukier kryształ

Owoce

2500g. kwaskowe owoce drobne (świeże lub mrożone)

  • czarna porzeczka
  • czerwona porzeczka
  • agrest
  • rabarbar
  • śliwka rozdrobniona
  • wiśnia

Gelo-fruit

250g Gelo-fruit

Sposób przygotowania
Blat półkruchy

Margarynę wymieszać z żółtkami i cukrem waniliowym

Dołożyć mąkę z proszkiem do pieczenia

Wymieszać, wywałkować na blachę wyłożoną pergaminem, odpiec

Sposób przygotowania
Beza

Do białka wsypać cukier kryształ, ubijać do sztywnej konsystencji

Sposób złożenia kompozycji

  • Na ciepły blat półkruchy nałożyć rant
  • Posypać obficie całą powierzchnię GELO-FRUIT ok. 120g.
  • Rozłożyć owoce (mrożone wcześniej wyciągnąć z zamrażarki w celu zmiany temperatury owoców na b. lekko zamrożone)
  • Posypać cukrem kryształem
  • Posypać obficie całą powierzchnię GELO-FRUIT ok. 130g.
  • Nałożyć ubitą bezę, którą można ukształtować w fale i przed wypieczeniem przypalić końcówki fal palnikiem
  • Piec w temperaturze 175-180*C ok. 60 minut